Katathym Imaginatieve Psychotherapie (K.I.P.)

Katathym Imaginatieve Psychotherapie (ook wel Symbooldrama genoemd) is een vorm van dagdromen en tekenen in psychotherapie. Het is een dieptepsychologisch gefundeerde psychotherapiemethode die gebruik maakt van de kracht van innerlijke beelden. Bij de dagdroom, die door de therapeut geïnduceerd wordt, gaat het om het doorleven van beelden (symbolen) die vaak innerlijke belevingswereld van de cliënt weerspiegelen. De cliënt kan zo in contact komen met zijn of haar innerlijke spanningen of trauma’s en tegelijkertijd toegang vinden tot de bronnen van hun eigen vitaliteit en creativiteit.

Daar waar woorden vaak tekort schieten, biedt deze methode via de verbeelding extra mogelijkheden om meer contact te krijgen met vaak onbewuste stemmingen en gevoelens. Deze worden meestal “ongemerkt” gesymboliseerd in de beelden en tekeningen. Dit heeft al een (affect)regulerende functie. Vaak realiseert de cliënt zich pas later welke waarde en betekenis hun droom heeft tijdens het tekenen en bespreken. KIPB kan zowel bij volwassenen als kinderen ingezet worden.

Symbooldrama is geschikt voor verschillende problemen. Bij behandeling van o.a. angst, depressie, psychosomatiek, identiteits- en hechtingsproblemen, onverwerkte rouw, trauma’s en eetstoornissen is symbooldrama zeer effectief gebleken. Symbooldrama wordt zowel bij korte als lange behandelingen toegepast.

Personal Care For You is er voor jou.

Benieuwd naar wat onze betrokken professionals voor jou kunnen betekenen?