(KIES) Kinderen In Een Scheiding

Een scheiding is een complexe gebeurtenis die voor kinderen en jongeren vaak ingrijpend is. Bij KIES begrijpen we dat niemand zomaar kiest voor een scheiding, zeker kinderen niet. Daarom biedt KIES ondersteuning aan kinderen en jongeren die te maken hebben met de scheiding van hun ouders.

KIES staat voor: Kinderen In EchtScheiding. Kinderen hebben het recht om voor zichzelf te kiezen. Voor hun eigen gedachten, gevoelens, ervaringen, wensen en hoop.

Het meest bekende programma van KIES is de spel- en praatgroep voor kinderen van 7-12 jaar met gescheiden ouders. Onder leiding van twee KIES coaches doorlopen de kinderen in 8 bijeenkomsten van een uur het proces van de scheiding. De bijeenkomsten, ook wel KIES groep genoemd, maken gebruik van verschillende werkvormen zoals gesprekken, rollenspelen, creatieve activiteiten, spel en stellingen, allemaal afgestemd op de behoeften van de groep.

In de KIES groep leren kinderen beter omgaan met hun eigen situatie en de gevolgen van de scheiding. Ze ontwikkelen vaardigheden om oplossingen te vinden voor de uitdagingen die ze ervaren. Tijdens het programma komen zowel kinderen als ouders met elkaar in gesprek over de scheiding. Beide ouders met gezag moeten toestemming geven voor deelname, zoals wettelijk bepaald.

Het doorlopen van het KIESprogramma biedt handreikingen en handvatten om elkaars positie beter te begrijpen. Zo kunnen jullie als ouders, samen met je kind, bewuster keuzes maken in de omgang met de scheiding en de vragen die daarbij komen kijken.

In sommige gevallen is KIES wellicht niet de meest geschikte optie, vooral als er andere problemen spelen. In dergelijke gevallen bekijken we samen of een ander KIES-traject of aanvullende hulp beter aansluit bij de behoeften van het kind en/of de ouder.

KIES biedt een veilige ruimte voor kinderen en jongeren om hun stem te laten horen en stappen te zetten naar een positieve verwerking van de scheiding. Neem contact met ons op voor meer informatie en ontdek hoe KIES kan bijdragen aan het welzijn van jouw kind.

Personal Care For You is er voor jou.

Benieuwd naar wat onze betrokken professionals voor jou kunnen betekenen?