Familieopstellingen
Soms worstelen we met vragen, gevoelens of patronen die we niet goed kunnen plaatsen. Ze lijken niet alleen van onszelf te zijn. Familieopstellingen maken zichtbaar hoe je verbonden bent met je familie, en hoe gebeurtenissen of verstrikkingen uit het verleden nog steeds invloed kunnen hebben op je leven nu.
Een familieopstelling brengt deze verborgen dynamieken aan het licht — op een directe, voelbare manier.
Wat is een familieopstelling?
Een familieopstelling is een methode binnen het systemisch werk. Tijdens een opstelling onderzoeken we jouw vraag of thema in relatie tot je familiesysteem. Dit gebeurt door elementen uit dat systeem (bijv. ouders, broers/zussen, jijzelf) een plek te geven in de ruimte, met representanten of symbolische middelen.
Door te kijken naar de opstelling als een ‘levend beeld’ wordt zichtbaar hoe de verhoudingen zijn, waar spanningen liggen, en wat er mogelijk wil veranderen.
Wat kun je verwachten?
Een opstelling kan individueel of in een groep plaatsvinden. In beide gevallen wordt gewerkt met respect voor jouw tempo en veiligheid. Je hoeft je verhaal niet tot in detail te delen — de opstelling werkt vaak op een diepere laag.
Veelvoorkomende thema’s bij familieopstellingen zijn:
- Gevoel van ‘vastzitten’ of nergens echt bij horen
- Terugkerende relatieproblemen
- Moeite met grenzen of het innemen van je plek
- Onverklaarbare gevoelens van schuld, angst of verantwoordelijkheid
- Verlies, adoptie, geheimen of trauma’s in de familiegeschiedenis
Wat levert het op?
Een familieopstelling brengt vaak helderheid, rust en erkenning. Het helpt je om met andere ogen naar je geschiedenis en jezelf te kijken. Niet door te oordelen, maar door te erkennen wat er is. En dat opent ruimte om los te laten wat niet van jou is, en je eigen plek in te nemen.
Wil je zelf een familieopstelling ervaren of heb je vragen of het iets voor jou is? Neem gerust contact op — ik vertel je er graag meer over.