Trauma sensitieve kickbokstherapie

Bij Traumasensitieve Kickbokstherapie, dient de kracht van de sport als een effectief middel voor herstel. In onze benadering ligt de nadruk op begeleiding en het opbouwen van een sterke verbinding met de deelnemers. Hoewel kickboksen op zichzelf niet altijd geschikt is voor mensen met trauma, is onze aanpak speciaal ontworpen om een veilige en ondersteunende omgeving te bieden.

Het eenvoudig ophangen van een bokszak om emoties te uiten, zoals soms wordt voorgesteld, kan zelfs averechts werken, zoals beschreven in het artikel van Bushman (https://www.trapkickboksen.nl/trap-aanbod/wetenschap).
Wanneer dit niet zorgvuldig wordt gedaan, kan het zelfs leiden tot overbelasting en hertraumatisering.

Het ontstaan van TRAP Kickboksen is gebaseerd op de noodzaak om hulp te bieden aan mensen die trauma hebben ervaren. Dit vraagt om een persoonlijke benadering en voortdurende afstemming om een sterke verbinding te creëren en te behouden. Aangezien het voor getraumatiseerde mensen complex en spannend kan zijn om verbinding te maken, is de expertise van onze therapeuten van groot belang.

Onze holistische aanpak combineert niet alleen kennis van vechtsport, maar ook psychologische en therapeutische inzichten, samen met ervaringsdeskundigheid op het gebied van trauma en vechtsport. Bij Traumasensitieve Kickbokstherapie streven we ernaar om een veilige ruimte te creëren waar herstel en persoonlijke groei centraal staan.

TRAP staat voor Traumasensitief, Regulatie, Assertiviteit en PMT, en vormt de basis van onze methode. Hieronder lees je meer over de essentiële speerpunten van onze aanpak:

Trauma: De TRAP Kickboksmethode erkent de complexiteit van traumagerelateerde problemen en vereist voortdurende fijngevoelige interventies. Het evenwicht tussen expertise in de sport, trauma en lichaams- en ervaringsgerichte therapeutische interventies is van cruciaal belang.

Regulatie: Veel mensen met trauma hebben moeite met het contact met hun gevoel en lichaam, waardoor de intensiteit van kickboksen hen snel buiten hun ‘Window of Tolerance’ kan brengen. Het reguleren van oplopende spanning en het breed beheersen van emotieregulatie zijn daarom integrale onderdelen van onze methode.

Assertiviteit: Nare ervaringen rondom grensoverschrijdend gedrag kunnen leiden tot vermijdend gedrag en moeite met het aangeven van grenzen. Assertief gedrag kan verward worden met agressie. Bij TRAP Kickboksen krijgen deelnemers de kans om assertiviteit te oefenen binnen een veilige omgeving.

PMT (Psychomotorische Therapie): Psychomotorische therapie is een bewezen behandelvorm voor mensen met psychosociale of psychische problemen. Door middel van lichaamsbeleving en bewegingssituaties wordt gewerkt aan het verkennen van bewegingsgedrag, lichaamstaal, lichamelijke spanningen en meer. Deze benadering biedt inzichten voor diagnose en behandeling.

Bij Personal Care for You streven we ernaar om een veilige en ondersteunende omgeving te creëren waar deelnemers kunnen werken aan herstel en persoonlijke groei. Deze TRAP methode combineert expertise in kickboksen met een diepgaande kennis van trauma en therapeutische interventies.

Personal Care For You is er voor jou.

Benieuwd naar wat onze betrokken professionals voor jou kunnen betekenen?